AIAB

aiab

AIAB (Italian luonnonmukaisen maatalouden instituutti) on Italialainen luonnonkosmetiikan ja luomukosmetiikan virallinen sertifiointitaho, joka on sertifioinut luonnonkosmetiikkaa vuodesta 2005. Se on Italiassa luomualan valvova ja sertifikaatteja myöntävä järjestö, joka valvoo myös kosmetiikkaa.

Jokaisessa AIAB:n menettelyohjeen mukaisesti sertifioidussa kosmeettisessa valmisteessa on käytettävä vähintään yhtä sertifioitua luonnonmukaisesti (=luomu) tuotettua raaka-ainetta. GMO-ainesosia tai säteilytettyjä raaka-ainesosia ei saa käyttää.

AIAB on laatinut listan kielletyistä raaka-aineista luonnonkosmetiikassa. Myöskään yleisesti tunnettuja allergisoivia ja ärsyttäviä kasviraaka-aineita ei tule käyttää. Kriteeristön mukaan tuotteiden ainesosien tulee olla luomutuotannosta, jos kotimaisilla markkinoilla on sellaisia saatavilla. Kasvi- tai kasviosina ymmärrettävien kasviraaka-aineiden on oltava mieluiten luonnonmukaisesta (=luomu) viljelystä, tai varmennetusta luonnonmukaisesta sadonkorjuusta.

Luonnonmukainen tuotantomenetelmä on oltava sertifioitu asetuksen (EY) 834/2007 tai muiden vastaavien asetusten mukaisesti; vaihtoehtoisesti kasviraaka-aine voidaan sertifioida vastaavan varmentamiselimen tunnustamien yksityisten standardien mukaisesti. Sertifiointielin voi ajoittain hyväksyä myös raaka-aineita, jotka poikkeavat edellä mainituista asioista, edellyttäen, että valmistaja on toimittanut asianmukaiset asiakirjat.

Uhanalaisten kasvien tai kasvien osien käyttö raaka-aineina on joissakin tapauksissa sallittua kasvin viljelyn yhteydessä, koska tämä lisää myös omalta osaltaan kasvilajin elinvoimaisuutta. AIAB Sertifikaatti myönnetään tuotteille, joissa on laadukkaita Luomuviljelystä peräisin olevia raaka-aineita, ja jotka täyttävät hyvien käytäntöjen ja luonnonkosmetiikan kriteerit.