Eteeriset öljyt

Näytetään tulokset 1–40 / 42

Näytetään tulokset 1–40 / 42

Eteeriset öljyt

Aidoista kasveista tislattuja kasvin öljyjä nimitetään eteerisiksi öljyiksi. Aito eteerinen öljy ei sisällä mitään muuta, kuin yhdestä kasvista mekaanisesti erotettua öljyä. Eteeristen öljyjen tuoksu on luonnostaan voimakas. Niiden koostumus ei nimestään poiketen ole oikeastaan lainkaan öljymäinen, vaan ennemminkin kevyt. Eteeriset öljyt eivät ole veteen liukenevia, mutta ne voidaan helposti sekoittaa esimerkiksi kasviöljyihin, alkoholiin, kasvovoiteisiin jne. Kun toivotaan tietynlaista tuoksu-yhdistelmää tai tehoa, voidaan eteerisiä öljyjä myös sekoittaa keskenään halutun tuloksen saavuttamiseksi. Eteeriset öljyt hurmaavat niin tuoksuillaan, kuin vaikutuksillaankin, puhumattakaan niiden monikäyttöisyydestä!

Eteeriset öljyt ovat käytössä erittäin riittoisia, sillä vain muutama tippa riittää!

Kauneudenhoito ja Hyvinvointi

Eteerisillä öljyillä on monenlaisia käyttötarkoituksia ja oikean tuotteen valitseminen riippuukin käyttötavasta ja halutuista vaikutuksista.
Eteerisillä öljyillä voidaan helpottaa kehon moninaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Eteerisiä öljyjä käytetään myös mm. saunatuoksuina, ihonhoidossa, diffuusereissa (esimerkiksi laavakivikoru, tuoksulyhty, tuoksulamppu). Ihonhoidossa eteerisiä öljyjä käytetään yleisimmin voiteen joukkoon sekoitettuna. Voit tipauttaa muutaman tipan hyväntuoksuista eteeristä öljyä lempi kasvoseerumisi joukkoon, tuomaan tuoksua sekä lisäämään kasvoöljyn hoitavia ominaisuuksia. Lisäksi esimerkiksi Frantsilan Frankinsensillä on myös anti-age vaikutuksia ja se taistelee ihon epäpuhtauksia vastaan, kohentaen ihon ulkonäköä. Eteeriset öljyt sopivat hyvin ainesosiksi myös DIY-kosmetiikkaan. Tarkista kuitenkin eteeristen öljyjen purkeista käyttökohteet, kaikki eivät sovi suoraan iholle laitettavaksi.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös luonnonmateriaaleista valmistettujen korujen kanssa. Luonnon kivistä valmistetut korut, esimerkiksi ruusukvartsi- tai ametisti rannekoru tai Laavakivikoru kulkee helposti mukanasi esimerkiksi kouluun tai töihin. Valitse korun kanssa käytettäväksi vaikka eteerinen öljy, joka parantaa keskittymiskykyä, ja tipauta tippa eteeristä öljyä korun kivelle. Laavakivikorua tai jalokivikorua voit hyödyntää myös hermostuttavissa tilanteissa, jolloin voit valita mieltä rauhoittavan eteerisen öljyn esimerkiksi Nerolin (appelsiininkukka). Eukalyptusöljyllä voit lievittää tukkoista oloa tuoksulyhdyssä käytettynä. Lisäksi Eukalyptus tuhoaa flunssaviruksia huoneilmasta. Mandariini tuo pirskahtelevaa iloa ja hyvänolon tunnetta. Laventeli taas on ihanteellinen käytettäväksi iltaisin sen rauhoittavien ominaisuuksien ansiosta. Eteerisiä öljyjä voidaan hyödyntää myöskin höyryhengityksessä, kylvyissä, hauteissa, sekä luonnollisina parfyymeina.

Muista, että lasten kanssa on hyvä noudattaa erityistä huolellisuutta ja välttää liian voimakkaita tuoksuja. Tuoksulyhtyä tms. käytettäessä tulisi muistaa, että jo vain muutama tippa eteeristä öljyä riittää.

Koti

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös kodin puhdistuksessa. Monet eteeriset öljyt ovat antibakteerisia ja niitä voikin käyttää kodin pintojen puhdistukseen ja raikastukseen, tipauttamalla muutamia tippoja siivousämpäriin, jossa on hajusteetonta puhdistuainetta tai etikkaseosta. Tea Tree-, ja sitruunaöljyä voi käyttää pintojen desinfiointiin. Kotia voi myös raikastaa helposti ja nopeasti suihkauttamalla suihkepullosta laimennettua eteeristä öljyä. Pyykinpesussa voit kokeilla vaikkapa laittaa hajusteettoman pyykinpesupulverin joukkoon muutaman tipan mieleisesi tuoksuista eteeristä öljyä, tai sekoittele pyykkietikan joukkoon. Myös pesupähkinöille voit lisätä eteeristä öljyä. Vaatteet saavat raikastusta, sekä suojan koiperhosia vastaan, kun vaatekaappiin laittaa esimerkiksi pumpulitupon, johon on lisätty muutama tippa Laventelia. Kodin tekstiilien tuoksua voit raikastaa vaikkapa tipauttamalla muutaman tipan hyväntuoksuista eteeristä öljyä matolle. Eteeristä öljyä voi käyttää myös imurin suodattimeen, jolloin imuroidessa kotiin tulvii ihana tuoksu. Tunkkaista tupakanhajua voi hälventää piparminttuöljyllä.

Sauna

Saunassa eteerisiä öljyjä voi käyttää luomaan tunnelmaa, auttamaan rentoutumisessa, helpottamaan tukkoisia hengitysteitä, virkistämään ja tuomaan hyvää mieltä. Lisää 2-3 tippaa eteeristä öljyä löylykauhaan, ennen kuin heität veden kiukaalle. Älä säilytä eteerisiä öljyjä kuumassa saunassa.

Käyttöohjeita

Voit käyttää eteerisiä öljyjä esimerkiksi vartaloöljyn valmistukseen. Lisää mieltymyksesi mukaan muutama tippa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen (noin 5 ml) neutraalia ihonhoitoöljyä. Öljyksi soveltuu hyvin esimerkiksi jojoba-öljy.
Eteerinen öljy sopii myös tunnelman luomiseksi esimerkiksi tuoksulyhtyyn.
Eteerisiä öljyjä voi käyttää esimerkiksi erilaisissa ihonhoitotuotteissa, kylvyissä, tuoksulampussa ja hieronnassa.
Voit myös kokeilla laittaa pyykinpesuaineen pienen tipan eteeristä öljyä antamaan pyykeille tuoksua!
Saunassa voit tipauttaa pari tippaa löylyveteen suosikki öljyäsi: Lisää 2-3 tippaa eteeristä öljyä löylykauhaan, ennen kuin heität veden kiukaalle. Älä säilytä eteerisiä öljyjä kuumassa saunassa.

Aromaterapia

Aromaterapia on ammattilaisten tarjoama hoitomuoto, joka hellii sekä mieltä että kehoa. Aromaterapia pohjautuu aromaattisista kasveista eristettäviin haihtuviin eli eteerisiin öljyihin, jotka tuoksuvat. Eteeristen öljyjen vaikutus perustuu niiden sisältämiin, usein satoihin tehoaineisiin. Eteerisillä öljyillä voidaan vaikuttaa ihmiseen joko hengityksen, tai ihon kautta. Iholla ne jakautuvat verenkiertoon ja hermostoon, jonka kautta kulkee neurologinen impulssi aivoille. Näin eteeriset öljyt viestittävät elimistölle, onko aika esimerkiksi virkistyä vai rentoutua.
Eteeriset öljyt ovat olleet käytössä vuosituhansien ajan, hoitavina ja tuoksuvina aineina. Aromaterapeuttien käytössä eteeriset öljyt valitaan asiakkaan tarpeisiin parhaiten vastaavien ominaisuuksien mukaan ja käytetään lähinnä hieronnassa. Kotikäytössä eteerisiä öljyjä on helppo hyödyntää esimerkiksi tuoksulyhdyssä, tuomaan vaikkapa haluttua tunnelmaa kotiin. Mikä ihastuttava tapa virkistyä tai rentoutua, taikka nauttia eteeristen öljyjen hoitavista ominaisuuksista ja valloittavasta tuoksusta!